Friezen produceren slimmer en goedkoper dan Chinezen

Innovatieve machine haalt productie terug uit China!

Voorheen liet schroef- en beugelproducent MPC in Gorredijk eenvoudige accubeugels voor hydraulische accumulatoren in China produceren. Sinds kort is de productie terug in Friesland. Sijpersma Techniek ontwikkelde hiervoor een machine die zes traditionele excenterpersen vervangt, kwalitatief hogere eindproducten levert en de standtijd van twee minuten terugschroeft naar vijftien seconden. Sijpersma ontwikkelde hiervoor een klantspecifieke aandrijving met vijf gestuurde hydraulische assen met lengte- en drukmeting. De machine wordt gestuurd door een Siemens S7 PLC en een HMI touchscreen.

De installatie is uiterst gebruiksvriendelijk. “We wilden geen machine waar je een operator bij geleverd krijgt, maar een apparaat waar iedereen mee kan werken”, vat directeur Kris Tirry van MPC een belangrijke eis van zijn kant samen.

Geluidsarme hydraulische aandrijving

Sijpersma Techniek ging nog een stapje verder. Wietse Sijpersma: “Vaak wordt ervan uitgegaan dat hydrauliek gepaard gaat met veel lawaai, maar dat is niet meer van deze tijd. Wij gaan voor een aanpak bij de bron dus geluidsarme hydrauliek, als dat niet lukt geluidsdempende maatregelen en pas daarna kijken we naar persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat is dus precies de andere kant op denken.” Er werd daarom gekozen voor een geluidsarme hydraulische aandrijving, die bijdraagt aan het welzijn van de mensen in de fabriek, maar ook aan de productiesnelheid.

Hogere productkwaliteit

In plaats van zes handelingen, is er slechts één handeling nodig en daardoor is het uitvalpercentage van twintig tot dertig procent gereduceerd tot nul. Een hogere productkwaliteit is het resultaat. Dit was precies de reden waarom MPC de productie uit China besloot terug te halen. Bovendien “De tolerantie en de treksterkte van het materiaal dat wij willen, is in China niet verkrijgbaar”, zegt Tirry. En er was nog een reden. “Onze klanten eisen steeds vaker dat het product traceerbaar is. In China waren ze niet in staat om de klemmen van een batchnummer en productielotnummer te voorzien.”

Voordelig klantspecifiek

Kris Tirry had meerdere partijen gesproken over de ontwikkeling van een installatie voordat hij met Sijpersma om tafel ging. Wat bleek; de door Sijpersma ontwikkelde klantspecifieke machine bedroeg slechts een vijfde van de aanschafkosten van een traditionele machine. Met deze ontwikkeling krijgt de leverancier van schroef- en beugelklemmen niet alleen een hogere productkwaliteit, maar is hij ook in staat om sneller te acteren op de vraag vanuit de markt.

Terug naar Hydrauliek.